Curs valutar online – cum este cel mai bine sa te informezi

curs valutar

In anii `90 si chiar in anii `2000, ne amintim ca era nevoie sa te uiti la TV pentru a afla cursul valutar BNR si evident ca era necesar sa prinzi anumite emisiuni pentru a afla acest lucru. Alte variante: radio sau ziare (in ziua urmatoare, desigur). Cea mai mare parte a populatiei interactiona cu acest curs de schimb in mod direct la casele de schimb valutar (unde o perioada nici macar nu era o reglementare totala, existau comisioane ascunse, diverse trucuri etc.) sau la banci. In orice caz, era dificil sa te informezi rapid si, in plus, nu puteai face comparatii pertinente intre ofertele caselor de schimb si ale bancilor, doar puteai sa mergi in 2-3 locuri si sa compari, deci te bazai si pe noroc pentru a prinde un curs cat mai bun.

Acum, gasesti online nu doar curs valutar BNR la zi – pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei sau pe website-urile specializate – ci si istoric curs valutar euro – leu, euro – dolar sau ce raport de valute te mai intereseaza. Faci astfel o analiza pertinenta cand vrei sa actionezi, analizand nu doar contextul actual (via siteuri de stiri), ci si istoricul, contextul macro. Pe website-uri ca bnr-cursvalutar partea si mai buna este ca ai mai mult decat curs valutar BNR. Poti vedea cursuri de la banci, cursuri de vanzare si cumparare. Astfel, cand vrei sa actionezi pentru un schimb valutar, esti cu adevarat informat, pentru ca in realitate cursul BNR este doar o referinta, nu un curs real in tranzactii ale populatiei.

Un alt instrument util, dincolo de toate graficele si datele istorice, este asa numitul convertor valutar. Astfel, un calculator, pe baza informatiilor din baza de date, calculeaza instant cat reprezinta o suma dintr-o valuta, convertita intr-o alta valuta, la o anumita data (data actuala sau nu neaparat). Vrei sa vezi cat inseamna o suma in euro in lei? Dar o suma in lire sterline, in dolari? Sau poate calatoresti in Republica Moldova sau in Ungaria si vrei sa vezi care este raportul dintre leul romanesc si leul moldovenesc, respectiv forint. Cu ajutorul convertorului valutar, totul este extrem de simplu.

Exista multe site-uri web cu informatii de specialitate, cursul valutar il gasesti astazi si pe site-urile financiare. Poti accesa si website-urile bancilor. Insa si mai simplu este sa mergi la sigur pe un website specializat, asa cum este curs-valutarbnr. Aici, doar informatii legate de curs BNR, curs valutar euro – leu, curs valutar USD – RON si multe altele din aceasta categorie a datelor valutare.

O alta resursa foarte interesanta de folosit pe pagina web mai sus mentionata: informatii valutare live, cotatii valutare in timp real. Veti vedea in orice moment al zilei cum se misca piata, care este raportul exact in piata, vanzare si cumparare. Si asta pentru ca tranzactiile reale chiar si la casele de schimb valutar si la banci tin mai mult legatura cu starea reala a pietei, nu atat de mult cu acest curs valutar de referinta al bancii centrale.