Constructia de locuinte, o afacere foarte profitabila in acesti ani

pamant

Dupa „marea criza” pe care am trait-o si noi in jurul anului 2010, piata imobiliara si-a revenit, iar partea cea mai buna este ca evolutia a fost de data aceasta una perfect sustenabila. Cresterea nu a mai fost generalizata, ci bazata pe fundamente economice in piata. Au crescut preturile la proprietatile cu potential si in zonele unde activitatea economica este foarte intensa. Nu intamplator, Cluj-Napoca este astazi peste Bucuresti in sectorul imobiliar, mai ales in ceea ce priveste chiriile. Bancile au creditat mult mai prudent, cu avans si o analiza mai atenta a veniturilor. In acelasi timp, veniturile au crescut sustinut pentru marea majoritate a populatiei.

Tot mai multe persoane se orienteaza catre locuintele noi, astfel ca se consemneaza in marile orase un mare apetit al dezvoltatorilor pentru ridicarea de blocuri si chiar ansambluri rezidentiale. Constructia de locuinte este in prezent o afacere foarte profitabila. Conform datelor din piata, sapte din zece apartamente noi din Bucuresti se vand inca de la faza de proiect (pre-contract, desigur).

Publicatia Ziarul Financiar scria recent ca noile proiecte rezidentiale aflate acum in dezvoltare cuprind peste 20.000 de apartamente, iar 70% dintre acestea urmeaza sa fie livrate pana la finalul anului 2019, celelalte in anul 2020. In termeni exacti, vanzarea de apartamente este in usoara scadere, insa se sustine in continuare foarte bine. Exista un bun echilibru in piata intre cerere si oferta. In privinta apartamentelor noi, ajuta mult si faptul ca s-a stabilit cota redusa de TVA la 5% inclusiv pentru a doua achizitie de apartamente de sub 120 mp si care costa sub 450.000 de lei, deci cam 95.000 de euro.

In marile orase, exista dezvoltatori locali care construiesc bloc dupa bloc, din finantare proprie si mai ales de la banci. Profitul este usor sa ajunga in jurul valorii de 100%, in doar aproximativ 2-3 ani de la demararea investitiei prin achizitionarea terenului pe care urmeaza sa fie realizata constructia. Astfel de dezvoltatori nu au de obicei utilaje proprii si prefera sa le inchirieze de la firme specializate. Utilaje constructii de inchiriat se gasesc la firme precum Gama Admin Construct, o companie axata pe constructii si diverse tipuri de lucrari si amenajari, publice si private. De aici se pot inchiria chiar si camioane, miniexcavatoare, cilindri compactori, buldoexcavatoare si multe alte utilaje de constructii.

In paralel, pe piata exista si marii dezvoltatori, care actioneaza chiar la nivel national. Acesta pot apela de asemenea la subcontractori si pot inchiria utilaje atunci cand cele proprii nu sunt de ajuns. Este eficienta aceasta abordare flexibila, in conditiile in care anumite utilaje sunt necesare o scurta perioada de timp.

Cert este ca profitul din constructia de imobiliare va fi excelent si in anii urmatori. Este necesar insa un capital mare de investit, deci o astfel de afacere nu este pentru oricine.