Coliva – traditii si modernitate

coliva

In special in mediul rural, in trecut, probabil ca nu exista femeie care sa nu stie sa prepare coliva – atat de raspandit este acest obicei, ca practica in pomenirea mortilor, la crestini. Si acum lucrurile sunt destul de asemanatoare la sate, unde coliva traditionala se prepara dupa retete vechi, dar cu ceva elemente moderne – mai ales la partea de decor. Totusi, cel mai probabil in comunitati exista „specialiste” care fac coliva, la cerere, si pentru alte familii din sat.

In mediul urban, acolo unde timpul are o alta dimensiune si agitatia urbana ne acapareaza permanent, se observa ca tot mai multe familii aleg sa comande coliva in loc sa o prepare acasa, indiferent daca stiu sau nu reteta. In Bucuresti spre exemplu, exista o firma specializata in pregatirea colivei, in fel de fel de formate si cantitati, precum si cu ornare dupa cum doreste clientul. Coliva este realizata la comanda, deci este intotdeauna proaspat facuta.

Este simplu sa cauti online comanda coliva bucuresti, in loc sa aloci mult timp si efort pentru pregatirea acestui preparat culinar cu rol atat de important in pomenirile celor decedati. Coliva traditionala este realizata din urmatoarele ingrediente: arpacas, nuca prajita, zahar, coaja rasa lamaie, esente rom si vanilie. Pentru ornare se folosesc cacao si diverse sortimente de bomboane.

Pe langa coliva, online se pot comanda si alte produse utilizate la pomeniri: prescura, arhanghel, colac in forma de cruce, cap mare femeiesc si barbatesc, covrig cu susan, japoneza. Toate produsele sunt de foarte buna calitate, promit reprezentantii firmei.

„La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la   pomenirea mortilor , dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert,  inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea). Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36)”, se precizeaza pe colivabucuresti.ro, unde exista informatii complete de contact pentru comenzi.