Cum să evaluezi situația energetică a locuinței tale

eficienta energetica

Situația energetică reprezintă informații cu privire la consumul energetic, pierderi ce se realizează prin sistemele de încălzire, apă caldă menajeră, iluminare, ventilație și climatizare.

Informarea cu privire la aceasta este îndeosebi de importantă pentru că, în cazul apartamentelor nereabilitate, prin urmarea recomandărilor prezente în certificat, se pot aduce beneficii pe termen lung precum cheltuieli cu 15 până la 40% mai mici la întreținere, dar și un ambient mai sănătos și aerisit. Cu toate acestea, trebuie să se facă deosebirea între certificatul energetic, auditul energetic și termografia în construcții.

Certificatul energetic

Cu ajutorul unui certificat energetic se face un diagnostic cu privire la performanța energetică a locuinței, în funcție de mai multe sisteme consumatoare de energie. Ulterior, imobilul se va încadra într-una din cele 7 clase energetice, calculându-se un punctaj mediu pentru toată clădirea și atribuindu-se o clasă energetică în ansamblu. Pentru aflarea unui pret certificat energetic, este important de știut că acestea depind de tipul de locuință (garsonieră, apartament 2 camere, apartament 3 camere etc), dar și că acesta este relativ mic în raport cu avantajele pe termen lung. Indiferent că se decide procurarea unui certificat energetic Bucuresti sau în țară, acesta va fi eliberat în maxim 24 de ore după ce s-a studiat documentația construcției și s-a studiat pe teren clădirea în cauză.

Auditul energetic

Certificatul energetic nu trebuie confundat cu auditul energetic, auditul presupunând, pe lângă constatare și diagnosticare și stabilirea unor soluții de reabilitare specifice. Se determină consumul estimativ de energie al clădirii, pentru ca, mai apoi, să se indice variantele de reabilitare. Practic, auditul energetic este asemenea un tratament datorită faptului că se prezint soluții prin intermediul unor intervenții fizice asupra clădirii.

Auditul energetic se întocmește de auditori energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.

Termografia în construcții

Certificatul energetic nu trebuie confundat nici cu efectuarea unei termografii în construcții, procedeu ce presupune citirea radiațiilor electromagnetice emise de elementele clădirii în infraroșu. Termografia presupune detectarea pierderilor de căldură și scurgerile de energie ale imobilului.

Termogafia nu influențează rezultatele unui certificat energetic, însă este utilă ca investigație suplimentară în cadrul unui audit energetic pentru a se stabili soluțiile de reabilitare termică.

Be the first to comment on "Cum să evaluezi situația energetică a locuinței tale"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*